Hoe kan ik efficiënt thuiswerken?
Featured

Hoe kan ik efficiënt thuiswerken?

Of je het nu werken op afstand noemt, telewerken, thuiswerken of nog iets anders, mensen vinden het niet altijd leuk of makkelijk. De uitdaging is voor heel veel mensen identiek: Hoe zorg ik ervoor dat ik productief blijf? Hoe maak ik thuiswerken efficiënt? Of als er ook nog kinderen in de buurt zijn: hoe krijg ik dit gecombineerd?
Ik deel graag enkele tips die voor mij werken.  

  

Efficiënt thuiswerken? 8 tips die gegarandeerd werken!

 

Duidelijkheid vergroten

1. Verdeel de taken

Wie zorgt voor de lunch? Hoe laat eten we? Wie zorgt dat de vuilbak buiten staat? Veel frustraties kunnen vermeden worden door met je huisgenoten aan tafel te zitten, de verwachtingen op elkaar af te stemmen en duidelijke afspraken te maken wie wat doet. Beschouw je huisgenoten gewoon als een mini-team met ieder zijn verantwoordelijkheden. En dan vermijd je dat niemand de frigo gevuld heeft :-)

2. Denk in 4 stappen

Zeker met mensen waarmee je minder goed opschiet zijn misverstanden in communicatie snel gebeurd. Structureer je communicatie door vooraf na te denken: wat is de context, wat is het probleem, welke oplossing heb ik bedacht en welk resultaat voorzie ik. Hou je communicatie kort en to-the-point, ongeduldige karakters zullen je dankbaar zijn.

3. Gebruik LSD

Gebruik de gouden regels in commuicatie:
- luister aandachtig, zet desnoods een koptelefoon op zodat je niet afgeleid raakt;
- vat samen wat de ander zegt om te zorgen dat je op dezelfde golflengte zit;
- wees nieuwsgierig, vraag door bij onduidelijkheden.

 

Afleiding inperken

4. Hou je ochtendroutine in stand

De verleiding is groot om wat later op te staan, te starten in je pyama.. Ochtendstond geeft goud in de mond. Sta elke dag op rond hetzelfde uur als zou je op kantoor werken, neem een gezond ontbijt, kleed je deftig - ja, dat geeft onze hersenen het signaal dat we in werk-modus zitten. Persoonlijk sta ik zelfs liever wat vroeger op, dan heb je reeds wat productieve uren achter de rug vooraleer er kinderen op het toneel verschijnen en zijn de belangrijkste taken al afgewerkt.

5. Breng structuur in je planning

Werk in blokken van 1 à 2u rond gelijkaardige activiteiten. Waarom? multi-tasken verlengt je werktijd en continu switchen tussen verschillende taken is nefast voor je concentratievermogen. Plan ook pauzes en idealiter vul je die niet met social media maar met een wandeling in de tuin. Stem je planning ook af op die van je huisgenoten en stem jullie pauzes op elkaar af, dan krijgt iedereen de benodigde aandacht.

6. Zoek je eigen focus-helpers

Wat voor mij werkt zijn volgende zaken: Ik zet alle meldingen af, zowel op mijn smartphone als mijn portable, ik bepaal zelf wanneer ik mails of andere kanalen check zodat ik ongestoord kan doorwerken. Maak wel kenbaar aan je collega's wanneer je bereikbaar bent! Wat helpt nog: een opgeruimd bureau - visuele rust geeft rust in mijn hoofd, een aangename citroen-rozemarijn-geur in de aromaverstuiver en een koptelefoon als ik mij even volledig wil afsluiten.

 

Keep it human

7. Toon je smoel

Gebruik videobellen Zoom, Whatsapp, Whereby, Skype.. Vandaag mogelijkheden te over om persoonlijk contact te behouden. Waarom is dit zo belangrijk? Eén: visueel ingestelde mensen kunnen onmogelijk hun concentratie behouden wanneer ze enkel auditief geprikkeld worden. Twee: toon je lichaamstaal! Onze lichaamstaal bepaald voor 55% wat de andere partij opsteekt. Drie: je gezicht tonen is zoveel persoonlijker en is super belangrijk om een band te scheppen of te houden.

8. Plan een virtuele koffiepauze

Inchecken bij elkaar, successen vieren.. zijn belangrijke onderdelen van een goeie teamwerking. Voorzie minstens 1x per dag een moment om gewoon eens niet-werkgerelateerd te babbelen, op die manier hou je sociaal contact.

 

Magali Bleuzé
Chalenger & performance coach
Let's connect via LinkedIn!

Laten we elkaar leren kennen, boek je gratis online sparringmoment.

 

 

Related Articles