Reculer pour mieux sauter?
Featured

Reculer pour mieux sauter?

Reculer pour mieux sauter?

Zoals bij veel gedreven & oplossingsgerichte persoonlijkheden is mijn eerste reactie bij obstakels een tandje bijsteken. Extra druk zorgt voor een boost van creativiteit en energie. De eerste weken van de Corona-crisis ontbrak het mij dus niet aan initiatieven. Nu, na de derde week van de crisis - met een overload aan initiatieven - heb ik ondertussen ook het besef (en het verstand?) dat het nu tijd is om even stil te staan en te reflecteren.

"Reculer pour mieux sauter" heb ik al meermaals toegepast in mijn carrière. Momenten dat ik voel dat er een discrepantie is tussen wat ik wil en wat ik aan het doen ben. Of ook gewoon periodiek. Als ondernemer stuur ik elk kwartaal mijn business plan bij, want niet alleen ikzelf, ook mijn context wijzigt continu. Hoe doe ik dat? In 3 stappen. Wat zeggen mijn cijfers, wat zegt mijn intuïtie en welke antwoorden geef ik op reflectie-vragen. Ik deel graag enkele krachtige NLP axioma's* met jullie die mij hierbij helpen. Axioma's die dankzij mijn NLP-mentor Tom Hallez op mijn pad gekomen zijn.

Je hebt altijd een andere keuze

Een overtuiging die mij bijzonder veel meerwaarde geeft op momenten dat ik het gevoel krijg dat zaken niet lopen zoals ik zou willen. Tijd om even kritisch na te denken over keuzes die ik gemaakt heb. Geven die keuzes mij vandaag nog steeds het resultaat dat ik voor ogen heb? Wat zou ik anders kunnen doen? Wat zou ik nog kunnen doen? Wat doe ik beter niet meer? Wat heb ik nog niet geprobeerd? Wat wil ik bereiken? Hoe zou iemand anders dit aanpakken?

De geruststelling dat niets definitief is geeft mij bijzonder veel gemoedsrust. Het geeft de kans om bij te sturen of om soms een totaal andere weg te kiezen. Mijn eigen zaak opstarten, autonoom kunnen kiezen wat ik graag doe, welke diensten ik aanbied, op welke manier, kiezen met wie ik wil samenwerken, is hier een mooi voorbeeld van. 

Vandaag is het moment om na te denken over wat, hoe en waarom je de dingen doet die je doet. Klopt dit nog? 

Falen bestaat niet, er is alleen feedback 

The American Dream? Het zit veel Vlamingen alleszins niet in de genen om schaamteloos te falen, terug recht te staan en te herbeginnen. Toch zal dit systemisch stukje herschrijven je de moed geven om risico's te nemen, om stappen te durven zetten. Eigenlijk is falen of fouten maken feedback dat je iets niet op de juiste manier hebt aangepakt en dus moet bijsturen.

 

‘Impossible isn’t something that can’t be done. It’s just something that hasn’t been done before.’

 

Je hebt alle hulpbronnen in je om gewenste resultaten te behalen

"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan" dixit Pipi Langkous. Feit is dat je met een gezonde portie zelfvertrouwen veel meer risico's aandurft en verder komt. Leer jezelf kennen: Welke kwaliteiten en talenten kan je inzetten? Wat heeft je in het verleden geholpen? Welke skills ontbreek je nog? Welke gedachten, overtuigingen, waarden geven je kracht? Welke middelen zet je in om je mindset scherp te houden? 

Je kan ook buiten jezelf kijken. Welke context zou mij helpen? Wie zou mijn ideale sparringpartner kunnen zijn? Welke tool zou ik kunnen inschakelen?

Kortom, dit axioma zet je aan om te denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. Welke interne of externe hulpbronnen zou jij vandaag kunnen gebruiken?

 

Magali Bleuzé
Challenger & performance coach
Let's connect via LinkedIn!

Heb jij nog geen sparringpartner om te reflecteren? Boek je gratis online sparringmoment om elkaar te leren kennen.

*NLP = Neuro Linguïstisch Programmeren = hoe je door middel van taal, verbaal en non-verbaal, patronen kan (de)installeren in je hersenen

 

 

Related Articles