Reboarding
Featured

Reboarding in coronatijd? Vergeet deze 6 thema’s niet

De scope van reboarding is intussen uitgebreid van sabbatical-nemers en langdurig zieken naar ons allemaal. Velen van ons zijn lange tijd niet aan ‘board’ geweest. Langzamerhand keren we terug naar kantoor. Hoe pak je deze reboarding aan als werkgever? Deze blog behandeld 6 belangrijke thema’s waarmee je rekening kan houden.

Welkom terug!

Binnen het HR-vakgebied is al veel onderzoek gebeurd naar “onboarding”. Gemiddeld kost het nieuwe medewerkers ongeveer 90 dagen om echt goed te integreren in de organisatie en de nieuwe situatie. Als we naar de huidige duur van de coronaperiode kijken, zou je kunnen stellen dat we nu “onboard” zijn aan de nieuwe situatie. Hou dus rekening dat een vergelijkbare goede “reboarding” bij de terugkeer naar het werk ook wel 90 dagen zal duren.

Reboot-Welcome.jpg 

 

Deze 6 thema’s kunnen jouw organisatie helpen om de Reboardingfase goed te doorlopen. 

Reboarding: thema 1 - Faciliteiten/ tijd

Allereerst de basis. Zorg ervoor dat jullie faciliteiten iedereen de mogelijkheid geeft om de covid-richtlijnen te volgen (looplijnen, m2..). 

Daarnaast, hoe je faciliteiten ervoor zorgen dat je goed met elkaar kunt communiceren. We zijn ondertussen allemaal aardig gewend aan het Zoomen (“je staat op mute”), Teamsen of andere online meetings. 

Waarschijnlijk heb je ook gemerkt dat het communiceren een stuk lastiger wordt als een groep mensen fysiek bij elkaar zit en een andere groep via de onlinekanalen aanwezig is. Wil je iedereen gelijkwaardig betrekken als 1 van de aanwezigen online volgt? Kies ervoor om je meeting toch online te houden, anders mist diegene toch een stuk van de communicatie. 

Belangrijk: de productiviteit en tijdsbeleving van mensen die hebben thuisgewerkt is anders. Zo moet de een wennen om weer (veel) reistijd in te calculeren, en heeft de ander eindelijk weer tijd voor wat concentratie omdat de kinderen weer naar de school/opvang mogen. 

Voor iedereen is het zoeken naar een nieuwe balans tussen werk- en privé. En zoals we allemaal gemerkt hebben de afgelopen maanden, kost het integreren van een nieuwe balans wat tijd. 

 

Reboarding: thema 2 – Leiderschap (communicatie)

Staat de basis op orde? Dan start je met communicatie. 

Communicatie vanuit het management en teamleaders naar de rest van de organisatie helpt om het kader te scheppen en verwachtingen helder te krijgen. Hoe werkt de terugkeer? Wie mag/moet wanneer komen? Wie komt naar welke locatie? Welke afspraken hanteren we? 

Stimuleer aan de andere kant een constructief gesprek om vragen, meningen en bezwaren op tafel te krijgen. Dit helpt om tunnelvisie te voorkomen en ook de minderheidsmening op tafel te krijgen. Want misschien heeft die ene collega een fantastisch idee die jullie organisatie op een fijnere manier terug kan laten keren naar het werk. 

 

Reboarding: thema 3 - Leiderschap (vertrouwen) 

Vertrouwen is de basishoeksteen van goed werkgeverschap. Hebben medewerkers vertrouwen in de mensen die plannen hebben gemaakt voor de terugkeer naar het werk? En worden ze ook betrokken in de besluitvorming? 

Het transparant delen van informatie, en aan de andere kant luisteren naar ieders mening en die ook respecteren helpt om vertrouwen te bouwen in deze terugkeerperiode.

 

Reboarding: thema 4 - Verbondenheid

Yes, we kunnen weer wat vaker bij elkaar zijn! De meesten onder ons kijken er naar uit om hun collega’s weer in “het echt” te zien. Toch zal het samenwerken weer even wennen zijn. Want hoe doe je dat op anderhalve meter? En wat als je toevallig telkens niet samen aan het werk bent met die collega waar je vorige week toch een klein meningsverschil mee had? 

Ook hier is het belangrijk dat mensen binnen de gestelde kaders wat ruimte krijgen om ook zelf creatief om te gaan met de mogelijkheden. Want die zijn er zeker! Maak bijvoorbeeld bij mooi weer gebruik van buitenruimtes om met een aantal collega’s af te spreken en vind op die manier de verbondenheid terug. 

 

Reboarding: thema 5 - Veiligheid

Psychologische veiligheid is een belangrijk thema van goed werkgeverschap. Zeker in tijden van onzekerheid. Hoe wordt ervoor gezorgd dat iedereen zich emotioneel en psychologisch veilig voelt? Ervaren mensen de vrijheid om zelf te kiezen om thuis te werken als ze zich nog niet veilig genoeg voelen om naar het werk te gaan? 

-> Bevraag je medewerkers via een (anonieme) vragenlijst en stel op basis daarvan je terugkomplan op. 

 

Reboarding: thema 6 - Wendbaarheid

Natuurlijk, wendbaarheid. Of moeten we het eigenlijk weerbaarheid of resilience noemen? We hebben allemaal gezien hoe supersnel dingen veranderd zijn de afgelopen maanden. En natuurlijk kan dat ook weer gebeuren tijdens de terugkeer naar de werkvloer. Stel, er komt nog een golf en iedereen moet weer volledig thuiswerken. Is er al nagedacht hoe er daar mee om zal worden gegaan?

Hoe zorg je voor de rust in de verandering, en hou je rekening met je communicatie, vertrouwen en verbondenheid?
Het is goed om in de komende periode de innovatie die we de afgelopen maanden overal gezien hebben in te zetten, en tegelijkertijd niet vergeten dat het tijd kost om weer te wennen aan de nieuwe situatie. Dus blijf zeker innoveren en proberen, en hou ook zeker vol om mensen echt even te laten wennen aan de nieuwe situatie.

 

Kan je wat hulpmiddelen gebruiken?

Juist in een periode van reboarding is het nuttig om te weten wat er speelt onder de medewerkers om direct actie te ondernemen. Je wil toch niet over een half jaar horen dat bepaalde processen of initiatieven niet werkten of weerstand opriepen?
Ons advies? Werk samen aan oplossingen die direct een positief effect hebben in de organisatie. 

Test zeker dit waardevolle hulpmiddel dat we gratis ter beschikking stellen: 

  • Teamspiritscan: ontwikkeld om al snel even polshoogte te nemen hoe jullie er als team voor staan. De resultaten geven al een indicatie waar je best op focust tijdens de reboarding. Deze korte vragenlijst geeft waardevolle info om in te zetten voor jullie organisatie. We gaan graag met jou in gesprek om hier verder op in te pikken en jou en je team op weg te helpen. 

Kan je wat extra handen gebruiken om van je reboarding een succes te maken?

  • Bekijk ons Reboot-programma. Wat zit daarin? Onder andere een uitgebreide teamscan die nog veel dieper gaat polsen waar pijnpunten en groeipunten zitten.

 

Energieke groetjes
Magali en Lien

Benieuwd om ons beter te leren kennen of krijg je graag meer info? Boek jouw vrijblijvend adviesgesprek.
Vanuit onze coaching en business ervaring zetten Lien en ik jullie op weg om de communicatie te optimaliseren, de teamgeest & werktevredenheid te boosten en zo resultaten te boeken als team. Dus je staat er zeker niet alleen voor!

 

Related Articles