Een doordeweekse dag begin 2021: Je partner werkt thuis en heeft de hele dag door videocalls, studenten volgen online thuis les, je haar staat naar alle kanten nu de kappers gesloten blijven, planningen worden geannuleerd, je hunkert naar écht menselijk contact. En ondertussen probeer je jouw agenda flexibel in te vullen om toch maar alles gedaan te krijgen. Je hoofd staat op springen en focus bekomen en behouden is écht een uitdaging. Herkenbaar?
Deze lockdown begint serieus in de kleren te kruipen. We worden verondersteld van continu snel te schakelen, onszelf continu her uit te vinden en 100 ballen tegelijk in de lucht te houden - want we dienen operationeel te blijven meedraaien - zowel professioneel als privé. Niet alleen bij mezelf maar ook bij klanten merk ik een vorm van vermoeidheid en uitdaging om gefocust en productief te blijven.
"Ik heb het gevoel dat ik veel minder gedaan krijg dan voorheen. Hoe kan ik leren focussen?"
Dit is een vaak terug kerende vraag vandaag. Ik ben zelf wonderwoman niet maar geef graag tips mee die ik zelf toepas als ik voel dat ik misschien niet met de juiste dingen bezig ben.
Leren focussen en jezelf in een productieve flow brengen lukt met deze tips:
Centralisatie
Het overzicht kwijt? Niet onlogisch met alle tools, apps en opslagkanalen die we vandaag ter beschikking hebben, een kat vindt er haar jongen niet meer in terug. Mijn advies: kies consequent voor 1 plaats waar jij je todo's bij kan houden en werk met kleuren om aan te duiden welke actie vereist is.
Maak keuzes
Wat is écht belangrijk voor jou? Hiervoor dien je eerst het groter geheel en je lange termijn doelen te bekijken. Op basis van wat je wil bereiken in de toekomst kan je makkelijker keuzes maken in wat je vandaag wil doen. Bepaal je doelen en leg de stappen vast die echt noodzakelijk zijn om je doelen te behalen. Wat niet in de lijst staat is dan ook niet prioritair. Een stap extra is dat doel visualiseren en regelmatig de reflectie maken of wat je nu doet bevorderlijk is voor je doel. Wedden dat je je focus een stuk makkelijker kan behouden?
Schrijf eens een 'not to do'-lijstje
Welke dingen geven je totaal geen energie of geven je totaal geen meerwaarde? Welke zaken resoneren niet met je persoonlijke waarden? Schrappen die handel. Je tijd is bijzonder kostbaar en kan je best besteden aan zaken die er écht toe doen. Hou je net als ik van diepgang en verbinding? Dan kan je de keuze maken om je scroll-tijd op social media gevoelig in te perken want dat levert je toch niet de voldoening op die je nodig hebt.
Eat that frog
Eens je weet wat echt belangrijk is en prioriteit heeft, is het kwestie van die dingen ook gedaan te krijgen. Zorg voor een sterke start van de dag. Plan het belangrijkste en vervelendste eerst. Je bent nog fris, vol energie en het geeft je een goed gevoel eens je dit mag afvinken. Heb je het toch nog lastig om er aan te beginnen? Weet dat je weerstand vaak verdwijnt als je jezelf verplicht om een lastige taak 10 minuten vol te houden.
Gun jezelf structuur
Mark Tigchelaar beschijft het overduidelijk in zijn boek 'Focus': onze breincapaciteit daalt bij elke taakwisseling! Afwisseling is leuk maar blijft totaal inefficiënt te zijn. Je hebt niet alleen de opstarttijd, je brein blijft ook na het wisselen van een taak nazinderen op de vorige taak. Hoe pak je het dan beter aan? Werk met blokken van gelijkaardige taken: salesgesprekken, offertes maken, coachgesprekken, voorbereiding van een presentatie. Persoonlijk werk ik met blokken van 2u of blokkeer ik consequent vaste wekelijkse tijdstippen in mijn agenda. Zo kan ik bijvoorbeeld elke dinsdag en donderdag ochtend een gratis kennismakingsgesprek boeken. Dit helpt me om beter in de flow te blijven.
Blokkeer afleiding
Ben je net als ik gevoelig aan prikkels? Zet zoveel mogelijk prikkels uit dan! Vermijd push-berichten. Schrijf je uit op nieuwsbrieven, bepaal zelf wanneer je wat wil lezen. Zet auditieve en/of visuele meldingen van apps uit. Durf ook je telefoon een uur uit te zetten als je echt geconcentreerd wil doorwerken. Lees ook mijn blog over thuiswerken als je nog meer tips zoekt.
Blijven je gedachten rondfladderen?
Train je brein om beter te focussen. Hiervoor dien je zowel mentaal als fysiek te oefenen. Fysiek kan ik je yoga nidra aanraden, dit leertje je lijf fysiek ontspannen en focussen op 1 bepaald punt: https://www.youtube.com/watch?v=VI4LixgVPMA. Mentaal gaat het over loslaten, stoppen van het malen van gedachten. Via coaching kan je achterhalen wat er echt speelt als je geest rusteloos blijft.
Leren focussen is ook voor jezelf leren zorgen!
Gun jezelf regelmatig "oplaad"-tijd om je brein even tot rust te laten komen. Benut ook de voordelen van deze lockdown en plan deze gewoon in je agenda. De tijd dat je normaal in de file staat aan te schuiven kan je nu besteden aan jezelf. Of misschien heb je nu ook flexibelere uren? Trek je wandelschoenen aan, doe een ademhalingsoefening om tot rust te komen of creëer je eigen koffie/thee-ritueel. Net in deze tijden dien je zowel aan je fysieke als mentale gezondheid wat extra aandacht te geven. Zelfzorg is niet enkel wellbeing, je productiviteit vaart er wel bij.
Zelf leren focussen?
Kan je ondersteuning gebruiken, een duw in je rug, om die focus te bereiken? Of wil je klaar staan om na deze lockdown helemaal op punt te staan? Boek dan zeker je gratis online sparringmoment, je eerste stap richting balans en rust in je hoofd.
Magali Bleuzé
Chalenger & performance coach
Let's connect via LinkedIn!